Ιστορικό

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα του Αγίου Όρους, το οποίο για 260 περίπου χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Γένος και στην εκπαίδευση. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με λίγους μαθητές που δεν ξεπερνούν τους 40 και οι περισσότεροι είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία.

Η Αθωνιάδα ιδρύθηκε το 1749 με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Κων/πόλεως Κυρίλλου του Ε´, με συνεισφορές κληρικών και λαϊκών και ιδίως με τις προσπάθειες του ιερομόναχου Μελετίου του Βατοπαιδινού. Σχολάρχες και δάσκαλοι πέρασαν και δίδαξαν από την ιστορική Σχολή και πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί ηγέτες του ελληνισμού. Σταμάτησε να λειτουργεί μόνο για τα έτη 1940- 1953 λόγω των συγκυριών και για λόγους ανωτέρας βίας.

«Φροντιστήριον ελληνικών μαθημάτων, παιδείας τε και διδασκαλίας παντοδαπής εν τε λογικαίς, φιλοσοφικαίς τε και θεολογικαίς επιστήμαις», ευτύχησε από το 1753 να έχει Σχολάρχη τον φωτισμένο διδάσκαλο του Γένους Ευγένιο Βούλγαρη, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της Σχολής για έξι χρόνια και στη συνέχεια έφυγε για να διδάξει στη Μεγάλη Σχολή του Γένους.  

 

Οι πρώτοι Σχολάρχες

Πρώτος Σχολάρχης ήταν Νεόφυτος ο Καυσοκαλυβίτης. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που πέρασαν από την Αθωνίαδα ήταν ο Αθανάσιος ο Πάριος ως Σχολάρχης, ο Άγιος Μακάριος επίσκοπος Κορίνθου ο Νοταράς, ο  Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Αθανάσιος ο Κουλακιώτης, απόφοιτος και νεομάρτυς, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Επίσης από την Σχολή πέρασαν ο Κωνσταντίνος Υδραίος ο νεομάρτυς, ο Ρήγας Φεραίος ο εθνεγέρτης, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο Αγάπιος Αγιοταφίτης, σχολάρχης που μαρτύρησε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ο Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός, μαθητής και μετέπειτα σχολάρχης, εκδότης των Μηναίων και του Μεγάλου Ωρολογίου.

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία συντηρούταν πάντοτε από τους αγιορείτες πατέρες και κατόρθωσε στα πολλά χρόνια της λειτουργίας της και προσέφερε έμψυχο δυναμικό στον αγιορείτικο μοναχισμό και στην Ελλαδική Εκκλησία.

«Αθωνιάς Εκκλησιαστική Ακαδημία» την ονόμασε ο Ευγένιος Βούλγαρης. Το οικοτροφείο και το σχολείο καθοδηγείται από την Εφορεία της Σχολής, η οποία αποτελείται από αντιπροσώπους των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο και φιλοξενείται εδώ και αρκετά χρόνια σε πτέρυγα της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως ξενώνας από τη Σκήτη.

 

Πως λειτουργεί

Η Σχολή βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, στις Καρυές και οι μαθητές σε Γυμνάσιο και Λύκειο προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από άλλες ορθόδοξες χώρες όπως τη Ρωσία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Κάθε μαθητής είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο μοναστήρι το οποίο είναι ο «κηδεμόνας» του. Οι μαθητές διαμένουν εντός της Σχολής και το οικοτροφείο ακολουθεί τον κοινοβιακό τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα είναι κοινό για όλους, από το πρωινό εγερτήριο και την ακολουθία του Όρθρου μέχρι και το βραδινό σιωπητήριο. Κοινή τράπεζα έχουν μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι μένουν και αυτοί τις εργάσιμες ημέρες εντός της Σχολής.

Το εγερτήριο είναι στις 6:30 το πρωί, στις 7:00 ξεκινά  ο Όρθρος και στις 7.30 παίρνουν όλοι μαζί το πρωινό τους. Στις 8:00 αρχίζουν τα μαθήματα σε όλες τις τάξεις. Στο μεγάλο διάλειμμα στις 10:15 παίρνουν πρόγευμα και τα μαθήματα ολοκληρώνονται σε επτά πλήρεις διδακτικές ώρες.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι ίδια με τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, ωστόσο στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και επιπλέον θεολογικά μαθήματα, όπως η Ιστορία του Μοναχισμού, η Πατρολογία, η Λειτουργική, η Εισαγωγή και Ερμηνεία Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, η Ομιλητική και άλλα. Σημαντικά εφόδια επίσης παίρνουν οι μαθητές από τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, τα οποία διδάσκονται σε όλες τις τάξεις.

Τα τελευταία χρόνια η Σχολή αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψανδρίας, καθώς οι αιτήσεις μαθητών για να φοιτήσουν στη Σχολή συνεχώς φθίνουν. Ωστόσο οι προσπάθειες των αγιορειτών πατέρων συνεχίζονται προς την κατεύθυνση ώστε η Σχολή να συνεχίσει τη λειτουργία της και την προσφορά της. 

             

Του αποφοίτου (έτους 1992) Θοδωρή Δούκα

Εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα του συλλόγου μας μέσω email


Terms and Condition